Maroske-fittings
Klikk på bildene for å se forstørrelser

Dette er en type linefeste som ser ut som et hull i dekket uten forhøyninger eller synlige festeanordinger av annen type. Disse hullene lages alltid to og to ettersom man lager en vanntett kanal på baksiden av treverket fra det ene hullet til det andre.
Navnet har det fått fra den som blir regnet som opphavsmannen til denne løsningen.

Fordelen med denne typen linefester er at de er meget sterke, har ingen forhøyninger som kan forårsake vannsprut, er ikke til hinder ved opp-pussing eller omlakkering av kajakken og de ser fine ut.
Ulempen er at hullene kan få endel salt og sand i seg som kan gnage på linene. Dersom hullene er dype og er fulle av vann i minusgrader, så vil man kanskje få frostsprenging i hullet, men dette er ikke påvist enda.

Slik gjør jeg det...

Start med å finne ut hvor du vil ha hullene. Hvor store hull du skal borre avhenger av linetykkelsen, men 6 mm hull passer til det meste. Skal du ha linen langsmed kajakken lønner det seg å borre på skrå, mens ved vanlige linefester borrer man vinkelrett på treverket.

Du trenger plastikkslange, noe å fylle hullet i slangen (f.eks. tau eller strikk), epoxy, glassfiber og noe trestøv.

Plastikkslangen kappes i "passende" biter avhengig av hvor langt det er mellom to korresponderende hull. Deretter trer du inn tauet eller strikken. Dette er for at ikke slangen skal klemmes flat når du bøyer den.

Du må forsegle treverket i hullet med epoxy før du går videre til neste trinn.

Etter at treverket er forseglet med epoxy trer du inn slangebitene. Her er det borret på skrå. For å se et bilde hvor jeg har borret vinkelrett på treverket, klikk her.
Dette er baksiden av treverket. Fordi det er borret på skrå, så gjør ikke hullene mye av seg. De bygger en god del mer ved vinkelrett borring.
Dekk til slangen med trestøv/epoxy og glassfiber slik at du er helt sikker på At alt er godt kapslet inn. La dette herde godt.
Når alt er herdet trekker du ut slangen. Ta det pent, slik at materialet får anledning til å slippe. Med lang slange hvor hullene sitter langt fra hverandre kan det noen ganger oppstå problemer med å få slangen til å slippe. Jeg anbefaler at man gjør et forsøk først i slike tilfeller.
Da er hullene klar for linen, og det er bare å tre den på plass. Ser ganske bra ut, ikke sant?
Sett fra siden ser man at dette ikke bygger så mye heller. Men som sagt, ved vinkelrett borring bygger det adskillig mer.
Tilbake til Tips-siden