Toms Guillemot Expedition Single
Kajakken:    
Oversikt:
Treverket i kajakken er valnøtt, kirsebær, osp og furu. Den er 19 fot lang og 21 tommer bred. Den er bygget uten å bruke hjelpestifter, altså "stapleless". Det er not og fjær på furulistene, resten har glatthøvlede kanter med varierende vinkler s.k. "rolling bevels".Glassfiberen som er brukt er 220g/m2. Den har tre lag glassfiber og epoxy utvendig under baug og akterstevn. Den har to lag utvendig i bunnen og innvendig under dekket rundt cockpiten. Den har et lag utvendig og innvendig på resten. I skjøtene ligger det i tillegg et lag innvendig og utvendig. Det er tre luker i plan med dekket, og tre vanntette skott. Totalvekt med ryggstøtte og rigging er 30,5 kg. Det er mye tungt treverk her og den kraftige glassfiberbeskyttelsen i bunnen veier også en del.
Detaljer:
Baug
 
Akterstevn
Bærehullene i baug og akterstevn er store og er rammet inn av osp. Grunnen til det er at alle overganger ellers på kajakken er markert, så jeg ville ha det her også. Vannlinja er markert langs hele kajakken med en mørk og lys stripe mellom furuen i bunnen og valnøtt/kirsebærtreet mot sidene. For nærmere detaljer om hullene, se byggedagboka om end-pour.
Jeg har laget bærehåndtak som jeg lett trer på plass foran og bak når det er nødvendig. Disse legges i rommet bak cockpiten når de ikke er i bruk. Dermed lager de heller ikke dunkelyder mens jeg padler...
Bunnen
Fargeovergangene er markert med en hvit stripe og en mørk stripe. Litt pirkearbeide kan man si..
Lukene:    
Forluke
Liten luke bak cockpit
Bakluke
De store lukene ligger i plan med dekket og har innvendige strikker som holder dem på plass. De ligger på lukelepper av 3mm bøkefinér, og med gummilist som tetning. Ribbene på innsiden av de store lukene er i bøk og glassfiber. De hindrer lukene i å endre fasong, samtidig som de tjener som strikk-fester. Figurene på lukene er stilistiske fugler i valnøtt og osp. For nærmere detaljer, se byggedagboka om luker. Det er plass til utrolig mye i rommet bak cockpiten. Det går 3 stk 1,5 liters flasker i bredden og 3 i høyden, altså 13,5 liter saft/brus/vann. I tillegg er det plass til kamera, håndkle, snacks etc. Normalt putter jeg nedi 1 flaske drikke, 1 kaffetermos, kamera, kikkert, håndkle, bestikk, mat og frukt.
Vanntette skott:    
De vanntette skottene er limt sammen av restelister og belagt med glassfiber og epoxy på begge sider. Det framre skottet fikk litt "fine" lister, mens de to bakre er kun av kirsebærtre. De er limt fast med brun chikaflex.
Cockpiten:    
Det er mye detaljer i og rundt cockpiten. Alle fargeoverganger er markert med tynne lyse og mørke striper. Foran cockpiten står padleåre-parkeringen. Den er laget i valnøtt og osp. Knestøttene er i valnøtt med osp og valnøtt markeringsstripe. Ryggstøtten er i valnøtt med ospestripe. Hofteplatene er i osp med valnøttkant. Hofteplaten på høyre side har en Guillemot-fugl i bøk, osp og valnøtt, min logo er i bøk.
Festene for dekkslinene foran er soft-loops, mens åresikringen bak er maroske-fester. Dekkslinene foran skal forøvrig byttes ut med et strikknett.Her er strikknettet på plass og linen bak cockpiten er byttet ut med strikk. Strikknettet er laget av 7,2 meter 2,5mm strikk med 4mm strikk rundt kanten. Det er sydd sammen.

Her er nærbilde av padleåre-parkeringen og seteryggen. Her er de ikke lakkert, bare epoxiert.

Under er et bilde av akterenden og vannlinjen. Det viser også hvordan mønsteret passerer ned under shearline. Her har kajakken fått på det første lakkstrøket.

Årer:    

Kajakken måtte jo ha et eget sett med årer.

Skaftet er laget av 4 kvartstaff som er hult ut i midten og limt sammen. Deretter har det fått to lag med 160g/m2 glassfiber. Bladene er laget av restestrips etter kajakkbyggingen og belagt med glassfiber på begge sider. Holkene er fra Lahnakoski i Finland. Total lengde 235 cm, total vekt 1100 gram.

Sjøsetting 12 august 2004:    

Kajakken var ikke ferdig lakkert, men jeg måtte teste litt.
Hvis jeg sammeligner med min Guillemot VL, så vil forskjellene bli:

1. Litt dårligere førstestabilitet. Ikke så rart kanskje ettersom den er 2 tommer smalere og MYE mindre volum i baug og akterstevn.
2. Bedre andrestabilitet. Det forundret meg litt, men jeg tror det har med at den totalt sett er "jevnere rund?".
3. Langt raskere. Det var godt merkbart, spesiellt på "cruise-farten". Toppfarten er nok ikke særlig mer.
4. Den dreier tydelig opp mot vinden. I vindstille gikk den rett fram uten problemer, men allerede ved flau vind dreide den mot vinden, og jeg måtte korrigere på vindsiden uansett side. I litt sterkere vind var det meget merkbart. Den er for rund i sidene til at den reagerer på "tipping" eller "leaned turn" . Dermed kan jeg ikke korrigere med det, og selv en forskyvning av åra ble for dårlig. Dermed blir det korrigeringstak i ett sett, og det er for slitsomt.
Etter å ha høvlet ned 1,5 cm av bauglista og lagt på ny glassfiber og epoxy, så bedret dette seg utrolig. VELDIG viktig å finne riktig forhold mellom for- og akterstevn.
5. Går rettere gjennom bølgene. Ikke så rart, for nr 1 har stort volum i baugen og slipper sjelden bølgene lenger enn til luka før den spretter opp. Denne kajakken vil nok få en "våtere" padling i litt større bølger.
6. Større svingradius. Kjølen har nesten ikke "rocker", dvs at den omtrent ikke buer i grunnplanet fra baugen til akterstevnen. Dermed får den en god retningsstabilitet på flattvann, men det blir som å svinge en planke i motsetning til nr 1 som snur på femøringen.
7. Mindre bæreevne og lastekapasitet. Det sees helt klart på bildene hvor kajakken kun har meg å bære på. Dermed må jeg være mer nøyaktig med hva jeg tar med på lengre turer sammenlignet med nr 1 hvor jeg bare lemper nedi..

Konklusjon:
Dette er en raskere, mer lettpadlet kajakk enn nr.1. Den vil totalt sett by på bedre stabilitet, spesiellt i bølger, men vil også slippe mer vann innover dekk

Oppdatering januar 2016:
Etter å ha brukt denne noen år er den blitt min ubestridte favoritt. Rask, lettpadlet og stabil under alle forhold, samt at alle luker er tette. Spesiellt er jeg glad i "baklommeluka" :-)

 


På tur ved Sletter-øyene. Ligger her i le av Store Sletter, men det blåste skikkelig denne dagen og jeg fikk testet kajakken godt.
Til Startsiden    
Til forside Guillemot VL    
Til forside Guillemot Expedition Single