Toms Guillemot (V)L(E)
Kajakken:    
Oversikt:
Kajakken er bygget i osp, svart-or og litt mahogny. Figurene er laget i tynn finér av bøk, kirsebær og furu. Kajakken er 19 fot lang og 23 tommer bred. Listene har not og fjær, og de ble stiftet til formen samtidig som de ble limt sammen. Glassfiberen veide 220g/m2, og det ble lagt en "ekspedisjons-layup", dvs en kraftig beskyttelse i bunnen med ekstra forsterkning rundt cockpiten samt i baug og akterstevn. De to lukene ligger i plan med dekket, og det er to vanntette skott. Totalvekt ferdig rigget er 32 kg. Noe tung, men all glassfiberen og epoxyen får ta skylden for det. VLE står for Very Large Experimental. Navnet kommer av at jeg målte feil på lengden slik at den ble større enn orginalt, samt at det ble gjort utrolig mye rare tilpasninger som følge av ukyndighet. Men sluttproduktet ble ikke så verst.
Detaljer:
Baug
 
Akterstevn
 
Grunnlinjen buer en del opp (spring) noe som fører til at kajakken ikke er særlig retningsstabil. Derfor er det greit med ror på denne.
Lukene:    
Forluke
Bakluke
Forluken til venstre er luke nr 2, den som ble laget etter at jeg mistet den orginale luken. Synes jeg har klart å matche ganske godt ...
De store lukene ligger i plan med dekket og har innvendige strikker som holder dem på plass. De ligger på lukelepper av glassfiber og epoxy, og med gummilist som tetning.
Vanntette skott:    
De vanntette skottene er laget av kryssfinér og belagt med glassfiber og epoxy på begge sider. De er limt fast med sort chikaflex.
Cockpiten:    
Cockpiten er nedsenket i forhold til dekket (recessed). Dette er fordi man dermed får en litt lavere cockpitkant og dermed kan holde åra lavere uten å slå i dekket. Hullet har nøkkelhullsfasong for dermed å ha støtte for knær og lår ved stabilisering av kajakken ved sjøgang. Ryggstøtten og hofteplatene er i osp og svart-or. Setet er laget av blå grunnmursplate kledd med glassfiber og epoxy og deretter sort-lakkert. Strikk-nettet foran er Prijon-nett som er skrudd fast. Snorene bak er strikk og tau festet med soft-loops.
Årer:    

Kajakken måtte jo ha tre- årer.

Skaftet er laget av 4 kvartstaff som er hult ut i midten og limt sammen. Deretter har det fått to lag med 160g/m2 glassfiber. Bladene er laget av restestrips etter kajakkbyggingen og belagt med glassfiber på begge sider. Total lengde 228 cm, total vekt 1030 gram. Se forøvrig egen side her.

Sjøsetting 8 juni 2002:    

Sjøsettingsdagen var en spennende dag. For første gang i livet skulle jeg sitte i en kajakk på vannet, attpå til i en egenprodusert sådan.

Utsettingsplassen var i Nesparken i Moss på en alldeles strålende dag. Målet var å padle opp Mosse-elva, ut i Årvoll-fjorden, litt fram og tilbake og ned elva til Nesparken igjen.

Turen gikk over all forventning. Det mest bemerkelsesverdige var at jeg ikke på noe tidspunkt følte meg utrygg eller ustabil i kajakken. Den lå støtt som fjell, og det var en flott opplevelse hele padleturen.

Dette ble opptakten til mange tusen padlekilometer og mange flotte opplevelser.

Anbefales hermed på det sterkeste.


På tur ved Grebbestad i Bohuslen. Kajakk, padler og turutstyr veier totalt 178 kg
Til Startsiden    
Til forside Guillemot VL    
Til forside Guillemot Expedition Single