Hvorfor bygge trekajakk?

Vannflaten blinker innbydende til meg og bare venter på at jeg og kajakken skal stryke utover mot horisonten. Alle ting er sjekket, det er bare å komme seg ned til stranda og legge ut... DA sier en stemme bak meg:

" Jøss, for en flott kajakk, du. Er'n laget av tre eller?".
Vel vitende om at klokka går fort, kaster jeg nok et lengselsfullt blikk på vannflaten før jeg smilende snur meg mot spørsmålsstilleren. Joda, javisst er det tre, jeg har jo selv bygget den. Og så forteller jeg for n'te gang om byggeprosessen mens jeg peker og forklarer. Klokka går fort..

"Er'e særlig solid detta da?".
Nå er det jo slik at kajakken ikke består BARE av tre. Det er en såkalt komposittkajakk hvor treverket ligger mellom to lag av glassfiberduk og epoxy. Denne sandwichen er utrolig sterk og stiv. Ifølge undersøkelser på Kungliga Tekniska Högskolan i Sverige har en slik tre/komposittkajakk 70 ganger bedre bøyestivhet i lengderetningen og 20 ganger bedre bøyestivhet i tverr-retningen enn en glassfiberkajakk med samme vekt. Alle andre verdier er også langt bedre. Så ja, den er skikkelig solid. Og dersom du skulle ødelegge noe, hva så? Du har jo selv bygget den, og dermed har du også kunnskapen om hvordan den skal repareres. Og dermed slipper du å levere inn kajakken din til dyre reparasjoner hos en leverandør...

"Ja, ja, men JEG hadde ALDRI klart å lage noe sånt, det er jeg alfor klønete til.."
Det er bare noe du tror. Man trenger utrolig lite kunnskap for å lage en kajakk. Alle tegninger og byggebeskrivelser henvender seg nettopp til nybegynnere. Og så utvikles ferdighetene etterhvert som man bygger. Og så er det slik at feil man gjør underveis er alltid av en slik karakter at det er rimelig greit å rette dem opp igjen. Det er ytterst sjelden at man gjør fatale, strukturelle feil. Du vil fort oppdage at de feilene du gjør må du faktisk peke ut og forklare for folk når kajakken er ferdig.. Og hvorfor skulle du gjøre det? Folk ser helheten, og den er flott.. Og hvis man ikke gjør noe forsøk på å bygge, ja så får man jo ikke vite om man klarer det heller?

"Åssen er'n å padle da?"
Designet på denne typen kajakker strekker seg fra breie padleprammer for fugletittere til havgående ekspedisjonskajakker til smale racerkajakker. Dette er noe av de beste designene som finnes, og de er konstruert med tanke på nær sagt alle forhold som finnes. Den vanskeligste delen med å bygge sin egen kajakk er å velge hvilket design man skal bygge.

"Jeg hadde ikke turt å sette meg i en sånn. Den kantrer vel lett?"
Suukk... Jeg pleier å spørre om spørsmålsstilleren kan sykle. Det kan de aller fleste. Er det ikke litt rart da at de tør å balansere på to gummihjul som er kun noen få cm brede i høy hastighet gjennom myldrende trafikk og mennesker med fare for liv og helse, men ikke sitte i en forholdsvis bred kajakk. Det er klart at uttalelsen kommer som følge av mangel på kunnskap, men likevel.. Det er klart at man kan kantre, men også her handler det om litt grunntrening og tilvenning. Etter forholdsvis meget kort tid føler man seg vel hjemme i kajakken.

"Det er jo nesten synd å padle i en slik. Den er jo flottere enn det fineste møbel. Man må jo passe seg for ikke å ripe den opp."
Vel, alle føler en viss smerte når den første ripen kommer. Men, DA er endelig kajakken fullkommen og først da slipper man lenger å engste seg for kommende riper. For kajakker er laget for å padle med, for å brukes under alle forhold.

Å padle en kajakk man har laget selv handler ikke BARE om stoltheten over eget kunstverk. Du kjenner også hver minste detalj og vet at du kan stole på kajakken. Ettersom du kjenner hele byggeprosessen kan du også lett reparere noe dersom det skjer et uhell. Kostnadene ved å bygge er ca en tredjedel av hva det koster å kjøpe en fabrikklaget, for ikke å snakke om at den ser bedre ut.

Å bygge kajakk handler heller ikke bare om bygging. Like ofte handler det om avkobling fra ens daglige liv, om tankeflukt, om kjærlighet til håndtverk og tradisjoner, om gleden over å skape noe flott ut av en bunke firkantede trebiter, om fantasi og skaperglede, om selvtillit og glede.

Om padling sies det: "Tiden du tilbringer i kajakk trekkes ikke fra din tilmålte tid, men legges til. Derfor - padle mer.."

Om kajakkbygging sies det: "Kajakkbygging er en hobby man kan slutte med når som helst - etter den neste.."

Informasjon om hvordan du bygger din egen kajakk finner du bl.a. på disse sidene. Her finnes også lenker til hundrevis av andre sider samt adresser til hundrevis av selvbyggere som mer enn gjerne svarer på spørsmål.

Så sett i gang med byggingen, så sees vi kanskje på vannet en gang?

Vennlig hilsen
Tom.