Padleåre nr 3
Klikk på bildene for større utgaver

Padleåre nr 2 veide 1030 gram og styrken var meget god. Hvordan skulle jeg klare å gjøre neste padleåre enda lettere uten at styrken ble redusert?
Jeg tenkte først å redusere vekten på skaftet. Forsøket med sammenføyningen på åre nr 2 var så spennende at jeg ville lage hele skaftet på nesten samme måte.
Bambus er lett og sterkt. Jeg tenkte at jeg kunne lage min egen variant av bambus. Først lagde jeg skiver av kryssfiner og limte på 5mm rundstokk. Jeg lagde tre forskjellige typer med forskjellig dimensjoner og antall skiver. Deretter skummet jeg den tynneste med vannfast byggeskum.

På dent tykkeste ramma ville jeg bruke 1 lag glassfiber (86g/m2) + 1 lag 0,7mm bøkefinér.

Den tynne ramma skulle få 2 lag glassfiber og to lag bøkefinér.

Den skummede ramma skulle få 1 lag glassfiber og 1 lag finér.

Her sees de to tynne rammene klar for tilsetting av epoxy.

For å forenkle rullingen limte jeg enden av bøkefinéren fast til ramma.

Rullingen var ikke helt enkel. Etter litt plundring gikk det bra, men jeg har ikke noe forslag til forenkling av denne oppgaven.

Etter rullingen tapet jeg hele ramma med finér og glassfiber for at alt skulle holde seg på plass.

Til høyre ser man resultatet. Alle tre skaftene er så sterke at de holder vekta mi når jeg henger dem opp i endene, tar padlegrep og henger mine 120 kg i dem, så styrken er god nok.

Skaftene har følgene dimensjoner:
Skummet skaft: 138cm langt, 32mm i diameter, vekt 238 gram.
Skaft med doble lag: 138 cm langt, 34 mm i diameter, vekt 334 gram.
Tykt skaft: 128 cm langt, 39mm i diameter, vekt 341 gram.

Det skummede skaftet er klar favoritt. Lett og behagelig å holde.Lettest av alle å rulle opp. Glassfiber og epoxy er tungt.......

Her er tegningen av det skummede skaftet hvis du forsøke selv. Hovedutfordringen er å rulle opp glassfiberen (mettet med epoxy) og fineren. For å holde hele greia på plass rullet jeg alt inn i plastikk og tapet alt sammen. En skikkelig klinejobb, men det virket i hvert fall for meg.

Så stod årebladene for tur. Jeg ville forsøke å lage et blad av flere lag tynn finér, glassfiber og epoxy.

Først freste jeg ut en form til første lag med finér og glassfiber. Jeg fóret formen med plast, la på finér og glassfiber, la plast over og tynget det hele ned med en bærepose med sand. Sanden presset alt jevnt ned i formen.

Neste skritt var å lime på mer finér hvor fibrene gikk en annen vei. Årebladet er fortsatt veldig tynt, men styrken er så langt rimelig god.. Men vekten......... den er faretruende høy. Allerede nå ser jeg at denne typen åreblader blir altfor tunge selv om de er tynne... Skal gjøre den ferdig, men så får jeg heller forsøke å videreutvikle bladene fra åre nr 2.
Jeg hadde to deler igjen av den gamle blokka, så jeg limte disse sammen på en stamme av osp og svartor med furu på baksiden. Det er gran og mahogny i bladene.
Jeg grovskjærte til årebladet og brukte vinkelsliperen til å forme bladet. Dette bladet er noe tynnere enn på åre nr2 og veier 230 gram slik det er på bildet. MEN, - det kommer etpar tynne lag glassfiber + epoxy + skjøter inn mot skaftet....
Hmmm... blir ikke under 850 gram totalt, det er helt sikkert.......
 
Forberedelser
Oppsetting av plugg
Legging av strips
Glassfiber og avslutning
Tilbehør
Til hovedside