Forberedelser

Klikk på bildene for å se større utgaver

Vedstabel før/etter
Splittet plank
Høvling av bord
Strips
Oppsetting av plugg
Legging av strips
Glassfiber og avslutning
Tilbehør
Til hovedside

Å få noen til å lage strips til oss var ikke lett, for ikke å si nærmest umulig. Tom ringte/sendte e-mail til over 20 sagbruk/høvlerier/listhøvlerier, men SÅ tynne lister med not og fjær, neeeiiii......det var for vanskelig/ulønnsomt.

Dermed fant vi ut at vi skulle lage strips'en selv. Ole Hilmar Onsaker på Onsaker gård i Svinndal trådte støttende til og sa at han hadde noen gamle og svært tørre osp- og svartorplanker bak låven. Vi kunne se igjennom haugen om det var noe vi kunne bruke. Vi sorterte plank og plukket ut ca. 10% av haugen. Dette var grovskjært plank ca 5cm tykke, ganske krokete, men relativt kvistfritt materiale. Vi trengte hjelp til å splitte dette, og Stender AS v/ Iver Unum i Svinndal gjorde det som en vennetjeneste. Vi lånte en gammel lastebil av Ole, og fikk kjørt bordene hjem til Tom.
Bordene ble høvlet til riktig tykkelse (stripsbredde), deretter ble stripsen grovskjært med en vanlig elektrisk håndsag før de ble tykkelseshøvlet til 6mm. Det ble usannsynlig mye spon av dette, men vi fikk en mengde lange, kvistfrie ospestrips, samt en god del flott svartor. MEN-, vi skulle ha nok til to kajakker....???

Not og fjær var heller ikke helt problemfritt. Vi bestilte fresestål til en overhåndsfres. Fetteren til Geir hadde en overhåndsfres med bord. Vi lagde en jigg for å lette arbeidet, kjørte stripsen ut til fetteren i Råde. Fresingen av fjær gikk greit, mens "not"-fresen ikke var god nok. Etter noen dager gikk vi til igjen med ny fres, men akk'oakk'oakk, også denne gangen var fresestålet for dårlig. Snakker om nedtur, det var ikke bare på himmelen det var grått!!

Vi var skikkelig sugne på å få komme i gang med byggingen, så vi bestemte der og da at vi gav blaffen i not og fjær i denne omgangen. Stripsen skal høvles til, én for én, og så skal vi bygge kajakk!! Vi kjørte stripsen ut til Geir i Larkollen, nå er det tid for kajakkbygging!! Så får vi skaffe en skikkelig fres til neste gang.