Tres Amigos padler julen inn

En blåsbort-tur siste helgen før jul 2004
Klikk på bildene for å se forstørrelser

Du er vel klar for julepadlingen i år også? Smögen, Sotekanalen og Söö??
Spørsmålet kom fra Håkon en gang i slutten av november da vi var ute og padlet i tåka . Han hadde brist i etpar ribbein og håpet vel på at jeg skulle trekke meg dette året slik at han også kunne være hjemme hos sin kjære Anne... Men dengang ei, Bastian var som alltid klar til årevifting. Geir var like klar, han hadde investert i ny sovepose og oppblåsbar madrass!! Geir ny sovepose... han som har glukol i årene i stedet for blod og går i kortbukse til langt ut i november?? Undrenes tid er ennå ikke forbi.

Dermed ble transportplan og foringsplan spikret, og så var det bare å vente på at helgen 18 og 19 desember skulle komme.

Rett før avreise hos Tom
Pakket og klart i Våler kl 07.00
Håkons kajakk er lastet opp og vi er klare til å dra videre
Klar for avreise på Jeløya kl 07.45
Geirs kajakk er på plass. Turen til Smøgen kan starte.
Tre kajakker på biltaket i Larkollen kl 08.20
Håkon skulle stå for middagen denne kvelden, og han var litt hemmelighetsfull om den. Han mumlet noe om at han trengte kokeapparater og litt bistand, men mere var det ikke å si om den saken. Som vanlig manglet vi noe småtteri, så vi svingte innom Svinesund for ekstrabunkring. 10 minutter før åpningstiden rullet vi inn på parkeringsplassen, og da dørene gikk opp myldret vi inn sammen med andre morgenfugler på julehandletur. Nødvendig proviant ble anskaffet, og ikke lenge etter var ekvipasjen på vei igjen. Vi ankom Hasselösund og Smögen ca kl 10.10, og satte i gang med pakkingen og utsettingen.
Utlasttingen skjer fort
Særdeles høyt vann
Rett før alt er klart
Snart klare til start
Kraftig høyvann. Stranda her er borte
Og vi er i gang..
Klokken 10.30 var vi i gang. Vinden suste godt på yttersiden, men vi lot oss ikke skremme av slikt. Var det ikke stort sett i le vi skulle padle? Tja, det var bare å padle i retning Sotekanalen, så fikk vi se hva hva slags vær det ble etterhvert.
På vei. Broen over til Kungshamn i bakgrunnen
Friskt og godt
Det blåser opp på vei mot innløpet
Det blåser opp
Geir passerermerkene til innløpet av Sotekanalen
Geir ved innløpet
Håkon er inne i kanalen
Håkon inn i kanalen
Da vi kom ut i et litt åpent område syd for Sotekanalen kom vinden rett fra nord og det ble merkbart tyngre å padle. Det blåste såpass friskt at vi fikk litt bange anelser for hva som ville møte oss i nordenden av kanalen, og hvordan vi skulle klare å komme oss til Söö.
Svingbroa fra fastlandet til Ramsvik
Bropassering
Etter brua
Etter broen svinger kanalen mot nord
Kanalen går i nordøstlig retning i første halvdel , og vi var dermed ørlite i le for den verste vinden. Etter bropasseringen går kanalen rett nord, og her blåste det friskt.
Rett etter passerte vi Lenas stuga, og vinden kom i så sterke kast at det begynt å bli tungt å padle.
Håkon ved Lenas stuga igjen
Her er vi igjen ved Lenas stuga
Et vindkast gjorde Geir utydelig ved Lenas stuga
Vinden tok godt i kastene
Det ble tyngre og tyngre jo nærmere vi kom det nordre utløpet av kanalen. Det var ingen steder å finne litt ly, og bølgene begynte å toppe seg og bli drivhvite på toppene. Håkon padlet jevnt og trutt mot utløpet litt foran Tom og Geir. De valgte etter en stund å søke ly bak en brygge på Ramsviklandet mens Håkon forsøkte å padle utover mot Söö. Etter å ha padlet i fire-fem minutter og ikke kommet av flekken gav han opp og ble blåst bakover innover i kanalen.
Brua igjen. Vi kom ikke ut av kanalen i nord
På vei sydover igjen
Nødhavn, nesten tilbake til utgangspunktet
På Tryggö
Det var ikke annet å gjøre enn å padle sydover igjen. Vi forsøkte å finne en overnattingsplass, men enten var det bare stein og kratt, eller så var det hyttehager. "Låne" en hage var på tale en stund, men vi synes ikke det passet seg, så vi lette videre. Til slutt havnet vi nesten ved den sydlige enden av kanalen og gikk i land på Tryggö.
Tryggö er et natur-reservat hvor det i utgangspunktet ikke er lov å campe. Vi hadde ikke noe valg, vinden var nå blitt såpass sterk at vi bestemte oss for å slå leir på en liten flekk hvor det stod en stein med et kors på. Ovenfor oss lå steinhaugen hvor kong Tryggve er begravet.
Klar for oppsetting av lavvo
Her kan vi slå leir
Siste sjekk av plugger
Såvidt lavvoen får plass

Lavvoen kom kjapt på plass, og ettermiddagens STORE kondisjonstest kunne begynne, nemlig oppblåsing av madrasser.. Geir hadde en skikkelig madrass, Håkon hadde en luftsekk og Tom hadde to "selvoppblåsende" som hadde ligget for lenge sammenrullet.. Puuuhhh!!! Gjett om vi savnet en aldri så liten batteridrevet pumpe.... Puuuhh, puuuhh, prrurruhhhhhhhh.... Latteren tok tidevis fullstendig overhånd, men madressene ble blåst opp.

Deretter var det tid for middagslaging. Håkon halte fram den ene pakka etter den andre, for her skulle det spises mat som aldri tidligere har blitt servert på noen kajakktur, det var han sikker på!! Kveldens meny var FULL juletallerken i slike mengder at vi kunne hatt et selskap for 8 personer, ikke bare 3 stk som vi var. Og.., - det var skikkelige saker, ikke noe Fjordland-juks..

Middagen gjøres klar
Ribbe på grill og i panne
Potene koker
Poteter på gammel primus
Bare sausen igjen før vi kan servere
Ribbe, medisterkaker og sossisser
Ledig Trangia til sausen

Ribbe, medisterkaker, sossisser, poteter, surkål, brun saus, tyttebær, akevitt og juleøl servert ved en kongegrav i lysskjæret fra 8 fakler i den svenske skjærgården på en kajakkpadletur siste helgen før jul!!

Slå den, alle padleentusiaster i Norge og andre steder.

Det smakte nyyydelig, bare så det er nevnt!

Brede glis, dette skal smake godt
Klar til innhugg..
Nydelig mat
Tom synes det er nydelig.
Mmmmm... Nydelig
Håkon sier bare: Mmmm
Godt var det i blåsten
Ikke forstyrr.., jeg spiser

Etter maten kom roen sigende, og freden senket seg over leiren. For hyggens skyld tente vi en "lysløype" langs murkanten mot sjøen. Rundt klokken 18.00 var øyelokkene særdeles tunge, og soveposene ble meget forlokkende. Ikke lenge etter lå vi i posene alle tre og hørte vinden ule over Tryggö.

Ca. klokken 21.30 passerte en båt med huiende mennesker gjennom kanalen mot Smögen, men ellers var det ingen trafikk.

Snart sengetid
Avslapning før køyetid
Lysløype til kajakkene
Lysløypa
Bilde av Tom som tar bilder
Fotografen fotograferes
Det snorkes kl 05.00 om morgenen
Kl 05.00. Geir og Håkon er
helt i drømmeland skal man
dømme etter lydene.

Nattesøvnen ble ellers ikke forstyrret av andre enn ekspedisjonens medlemmer på tiltrengte lufteturer som følge av stort mat- og væskeinntak før sengetid. .Tres Amigos demonstrerte også lydhørt, i varierende grad, sine gode sovehjerter denne natten.

Vi sov faktisk helt til grålysningen og vel så det. Først klokken 09.00 stønnet man seg ut av soveposene. 15 timer i pose gjør nemlig noe med kroppen som det tar litt tid å løse opp.

Soloppgangen var nydelig, men vinden var like pågående. Leiren ble ryddet og alt var like fint da vi dro som da vi kom. Vi håper vi er tilgitt den "ulovlige" overnattingen denne gangen.
Soloppgang på Tryggö
Nydelig morgen

Man kan bli svett av mindre
Sånn så det ut fra Sotekanalen
Leirplassen sett fra kanalen
Padleturen tilbake til Hasselösund gikk kjapt i medvinden. Vi måtte ha med sjarmøretappen gjennom Tjuvaholet denne gangen også før vi landet på stranden hvor vi hadde lagt ut dagen før. Her dukket det opp en mannlig vinterbader som viste stor interesse for turen vår, helt usjenert splitt naken i den kalde vinden.

Gjennom Tjuvaholet.. igjen..

Det er koselig her..

Bilen ble hentet og lastet. Turen hjem gikk glatt. Geir ble levert i Larkollen, Håkon på Jeløya og Tom ankom Våler rundt kl 15.30. Deretter var det bare å sette bort kajakken og rydde opp i alle kajakk- og tur-remediene før turen ble erklært fullført og avsluttet.

Tres Amigos takker for følget på disse sidene og håper du vil komme tilbake en annen gang til nye turberetninger..

Tilbake til Startsiden

Tilbake til tursiden