Jeløya rundt 31.desember 2004
Sesongslutt 2004
Klikk på bildene for å se forstørrelser

Været hadde vist seg fra en dårlig side i dagevis da det plutselig stilnet og ble mildt. Håkon hadde ringt Tom et par dager før og ymtet om en slik "årsavslutning" dersom været tillot det, og nå var muligheten der. Tom startet fra Våler før solen i det hele tatt tenkte på å stå opp, og i grålysningen var kajakkene klare for utsetting på stranda ved Fiske båthavn. Turen rundt Jeløya skulle skje med solen slik at vi på siste delen av turen skulle være mest mulig i le.
Det er lenge siden det ble avfyrt torpedoer herfra
Den gamle torpedostasjonen
på Tronvik

Dønningene rullet inn fra sydvest og vinden kom fra nordvest da vi rundet Stalsberget sydvest på øya. Det var ikke noe problem for Tom som har ror på kajakken, men Håkon måtte korrigere alt i ett. Det ble mye enklere da vi padlet gjennom Gullholmsundet og rundet Hesteberget inn mot Tronvik. Da slapp vi dønningene og trengte bare å forholde oss til de små bølgene fra nordvest. Den gamle torpedostasjonen står fortsatt og speider innover Oslofjorden, men torpedoene og utskytningsutstyret er borte. Og kanskje er det like greit. Det hendte et par ganger at øvelsestorpedoene gikk på stranda ved Refsnes, heldigvis uten å skade noen..

Turen gikk videre forbi Refsnes og Ramberg før vi padlet inn til en pause på Sørstranda ved Nes.

Kajakkene på land
Sørstranda
Håkon og Tom i lav vintersol
Pause med litt mat
Håkon vil videre
Vider, videre..

Etter en halvtimes pause med litt varmt drikke og litt mat var vi i gang igjen. Det var litt kjølig på stranda, men temperaturen var rett behagelig i kajakken. Som Håkon sa det: "Det er ingen sak å være kajakkpadler... Vi sitter jo for det meste under dekk..."

Kursen gikk innom Nesbukta før vi passerte Munkestein og kom inn i Bevøysundet som ligger lengst nord på Jeløya. Her kom vi i le. Nå var temperaturen oppe i pluss 6 grader, det var strålende sol, skyfri himmel og fullstendig speilblank sjø. Alt dette på årets siste dag, nyttårsaften.. Vi hadde aldri opplevd maken.

Et kjent landemerke på Nes
Munkestein
Blikk stille ved Gjøva
Ved Gjøva
Sjekk denne steinprofilen. Det ligner, ikke sant?
Amundsens profil i fjellet

Ved den lille øya Gjøva måtte vi stanse litt og beundre Roald Amundsens profil i fjellveggen. Det er en fjellformasjon her som bærer hans umiskjennelige trekk, noe man selv kan se ved å studere bildet på siden her.

Turen fortsatte forbi Kippenes fyr og innover i Mossesundet. Det var stille og tomt på naturistsenteret Sjøhaug ved Kjellandsvik, og det var ikke rare aktiviteten ved Moss Roklubbs lokaler på Rosnes heller. Vi avsluttet padleturen vår med sjarmøretappen gjennom Kanalen før vi landet på utgangsstedet ved Fiske båthavn. Da hadde vi gjort unna 30 kilometer, og det er ikke dårlig på en nyttårsaften.

Speilblankt ved Kippenes fyr
Fyrlykta på Kippenes
Takk for følget på denne turen, og stikk gjerne innom igjen en annen gang..

Tilbake til Startsiden

Tilbake til tursiden

Jeløya sett fra luften