Kråkerøy rundt 9.august 2006
Klikk på bildene for forstørrelser

Etter å ha padlet et ukjent antall turer ut fra hytta i Skjeberg og ut i området rundt nordøstre og østre deler av Hvaler og Singlefjorden, hadde jeg nå lyst til å utforske områdene rundt Kråkerøy. Strømforholdene i Glomma gjorde meg litt skeptisk, men ettersom dette har vært den mest nedbørsfattige sommeren på mangfoldige tiår, så kunne vel ikke strømmen være så sterk.

Tangen, helt syd på Kråkerøy, er fortsatt en av de beste plassene å legge ut fra når man skal padle i disse farvannene. Klokken 07.15 var det ikke noe problem å få parkeringsplass ved stranda, og et kvarter etterpå var turen i gang. Kursen ble lagt inn i Kjøkøysundet og deretter inn i Østerelva forbi Øra Industriområde. Allerede her gjorde strømmen seg gjeldende, og masse vasspest viste at jeg nå padlet i ferskvann. Det var stille på vannet, flau vind fra sydvest og ingen fritidsbåter å se. Det var kun Strømstadferga som møtte meg da den kjørte dagens første tur.

De første strømvirvlene viste seg ved Kaldera, den første innsnevringen av elva på veien opp mot Isegran. Det var ikke noen problemer å krysse dette punktet, kajakken skled lett over.

Den første, litt aktive motstrømspadlingen kom ved Isegran og forbi denne øya. Der var det et markant fall i elva som lagde både virvler og sterke strømninger. Tidevannet var på vei ut, og dette hjalp nok litt til på strømmen.

Padlerute 9.august 2006
Padlerute 9.august 2006
Stille kl 07.15
Start fra Tangen kl 07.30
Brua til Hvaler
Kjøkøybrua
Øra industriområde
Øra Industriområde
Marja av Heerenveen laster og losser
Marja av Heerenveen
Siste sjekkpunkt før Fredrikstad
Fyrlykta på Kaldera
Gammel tid
En gammel sliter

Jeg husket et refreng fra en Fredrikstadrevyvise mens jeg satt midt i strømmen. Visa heter "Snekka opp ælva", og refrenget lyder:

'Snekka går opp, ælva går ned.
Her står det om knop - strømmen er stri og kje.
Snekka gjør fem, ælva gjør tre.
Vi vinner med to - og det klarer seg det.'

Det er bare å bytte ut "snekka" med "kajakken", det passer ganske bra.

På vei til Strømstad
Strømstadferga
Vaterland
Vaterland
Isegran er vendepunktet for turen
Isegran skanse
God seilingshøyde under der
Fredrikstadbrua
Gamlebyen
Gamlebyen
Det flotte huset på Isegran
"Det gule Isegranhuset"
Vannhjulet på Isegran
Vannhjulet på Isegran
Flotte seilbåter
Båter ved båtverkstedet
Flott skute
Staselig skute
Trafikk på Kråkerøybrua
Kråkerøybrua
Etter å ha rundet Isegran var det medstrøms inn under Kråkerøybrua og forbi Promenaden. Det var nesten ikke folk å se noen steder, bare en del håndverkere som holdt på med forskjellig vedlikehold langsmed "ælva". Rett før gangbrua fra byen og over til Kråkerøy på Kråkerøysida ligger "Båthuset revyteater", det siste tilskuddet på teaterfronten i Fredrikstad. Det gamle FM-skuret (dere kjenner vel til FM båtmotorer??) er ombygd slik at det skal være teater om sommeren og båtopplag om vinteren. Her holder "Fredrikstadguttane", Pål Nilsen, Atle Jensen og Roger Amundsen til. Jeg hadde billett til forestillingen neste kveld og gledet meg til den.
Den nye gangbrua over vesterelva
Den nye gangbrua
Speilblankt ut Vesterelva
Ut Vesterelva
Bunkers på Langøya
Bunkers på Langøya
Turen forsatte videre forbi gamle Fredrikstad Mek og ut i Vesterelva der hvor også Seutelva kommer ut. Da var jeg på kjente trakter, men denne gangen skulle ferden gå langs Kråkerøy sydover, i stedet for mot Strømtangen fyr som flere ganger før. Da jeg hadde passert Viker og rundet enden på Langøya, åpnet det seg et farvann med massevis av små øyer og holmer som var morsomme å padle omkring.
Brua over til Enhusholmen
Brua til Enhusholmen
Kjempefin havn
Perfekt kajakkhavn
Godt beskyttet
Godt beskyttet
På en av småøyene nord for Store Sauholmen dukket det opp en aldeles perfekt kajakkhavn. Den var fullstedig beskyttet for vind fra syd, vest og nord. Fjellet på nordsiden var mykt avrundet, og 3 meter over vannet var det en perfekt sitteplass med torv. Her tok jeg lunsj, oksegryte med ris, samt is-te til drikke.
Vannrenne
Vannrenne
Oversikt
Oversikt
Turen er over
Tilbake til Tangen

Etter lunsjen var det ikke lange turen tilbake til Tangen, og turen var over. 23,15 km hadde gått som en lek uten motorstøy fra store fritidsbåter og skvalpete hekkbølger. Turen frister faktisk til gjentakelse.

Takk for følget, så sees vi kanskje igjen..

Tilbake til Startsiden

Tilbake til tursiden