Deltakere:
Bjørn Lunde, Cape Ann Storm
Roy Morten Standahl, VKV Seagull
Tom Bastiansen, Guillemot Expedition
Padletur i Hvaler-skjærgården Fotografer:
Roy Morten Standahl
Tom Bastiansen
Vesterøy og Akerøy rundt 28 mai 2006, 30,4 km
  Klikk på småbildene for å få opp større bilder  

"Vi har lyst til å padle en tur med deg i Østfold..".
Denne litt overraskende meldingen kom i en mail fra Bjørn Lunde på "den gærne sida" av Oslofjorden. Han og padlekameraten hans, Roy Morten Standahl, var på utkikk etter nye steder å padle, og kunne absolutt tenke seg en tur i Hvaler-skjærgården med guide. Dette var akkurat det jeg trengte for å komme ut av et ørlite traume som følge av en tur som ikke ble noe av, så positivt svar ble sendt tilbake.

Dermed var avtalen i boks. Kl. 10.00 søndag 28.mai 2006 skulle vi møtes på Tangen, helt syd på Kråkerøy.
På veien ut skulle jeg kjøpe med meg en sjokolade på "By-the-Way" i Rygge. Mens jeg var inne i butikken dukket det opp en bil med to kajakker på taket. Den stoppet rett bak bilen min, og det var selvfølgelig gutta fra "andre sia". Det ble et hjertelig møte, og vi fant tonen med en gang. Praten satt løst, og vi måtte bryte av for å komme oss av gårde til Tangen.

Hvaler kommune består av 833 øyer, holmer og skjær større enn 20 kvadratmeter, tilsammen et landareal på 86 kvadratkilometer. Kommunen har 3700 innbyggere og 4700 hytter, noe som gjør at befolkningen øker til over 30.000 i sommersesongen. Kommunen har en kjempeutfordring ved å måtte ha en infrastruktur på strøm, veier, søppelavhending, kloakk etc. for disse 30.000 menneskene i noen måneder av året. Hvaler har, i tillegg til den flotte skjærgården, flest soldager i fylket. Ikke rart at kommunen er et populært sted for friluftsfolk og hyttebefolkning.


Tom klar for start hjemmefra

Pakking på Tangen

Tom i Hvalsund

Etter passeringen av innløpet til Vauerkilen

Bjørn i Hvalsund

På grunn i Grønnet

Samlet igjen

Fint driv
Det var overskyet, litt kjølig og tilnærmet vindstille da vi la ut fra Tangen. Ved innløpet til Vauerkilen slapp vi fram en båt på utgående, og en på inngående, før vi gav oss i kast med tidevannet. Vannet var på vei ut, og strømmen i passasjen gikk adskillige knop. Litt hektisk veiving var det som skulle til før Hvalsund og kilen tok imot oss med absolutt vindstille og flott terreng. Ned mot Grønnet lignet kilen mer og mer på en bred, stilleflytende og grunn elv, så grunn at Bjørn satte seg fast og måtte ut å fløte litt for å komme seg løs.

Grønnet (Fra Turkart Østfold)

Tom og Bjørn
Gjennom Grønnet og ut i Papperhavn var det idyllisk som få andre steder, bare synd det var så kort. Det har vært på tale å mudret opp passasjen slik at båtene kan komme igjennom her, men befolkningen vil ikke ha denne trafikken og har satt seg imot hver gang. Jeg tror lokalbefolkningen gjør rett i dette... Så kan denne perlen være forbeholdt kajakker og meget små båter.

Bjørn og Tom ved Langholmen

"Storm" møter brått
Ute av Papperhavn gikk ferden sydover på innsiden av Langholmen og mot Tjeldholmen. Her går Kuvauven inn hvor det finnes 13 gamle fredede sjøbuer, noen av dem er over 100 år. Disse ble brukt av bl.a. losene mens de ventet på båtene. Kuvaven har også en flott badestrand, og Fredrikstad Klatreklubb har et "buldreområde" her. Vi padlet ikke innom, det får bli på neste tur? Lange slake dønninger fra sydvest lagde litt brytninger over skjærene, men ikke mye. På veien over Akersundet til Akerøya startet det å regne. Etterhvert bøttet det ned til Roy Mortens store henrykkelse. Slik regnværspadling hadde han aldri opplevd. Har man godt regntøy på seg, så er regnværspadling en fin opplevelse, men vi ble ganske så våte etterhvert. Sjøen dempet seg, lydene ble veldig spesielle og vi ble utestengt fra verdens jag og mas.

Tom og Bjørn ved Slettevikskjæra

Fornøyd regnværspadler

På vestsiden av Akerøy

Det øser ned

Tjuv-Nils-hola

Bjørn mot fortet
Mesteparten av Akerøya er fuglereservat med ferdselsforbud fra 15.april til 15.juli, d.v.s. at man ikke får være nærmere land enn 50m og skal ferdes med aktsomhet innenfor yttergrensene. Kajakkpadlere tar selvfølgelig alltid slike hensyn, så på veien rundt reservatet padlet vi omhyggelig og forsiktig langt unna ærfugl-barnehagene som kom i vår vei. På vestsiden av Akerøya ligger "Tjuv-Nils-hola". Dette er en utglidd klippeblokk som danner en"hule" ikke langt fra vannet. Det fortelles at det var her "Tjuv-Nils" gjemte druknede sjøfølk som han hadde plyndret. Historien forteller sågar at: Mellom Heia og Torbjørnskjær lurer skjær som har sendt mang en seilskute ned i dypet. Bedre ble det ikke da røvere satte opp falske lysglimt om nettene for å lure skutene inn i farlig farvann – for så å robbe vraket for gods og gull. Det sies at en av dem, Tjuv-Nils, slo i hjel overlevende havarister, tok fra dem klærne, parterte likene og brukte kjøttet som åte i hummerteinenene sine.

Akerøy Fort

Flyfoto (Fra Turkart Østfold)

Hvordan kommer vi i land?

På land

Styrtregnet roet seg da vi forsøkte å finne en plass å komme i land på Festningsholmen og Akerøy Fort. Det skal jo være litt vanskelig å innta et fort, men kajakkfolk er ikke så lette å stoppe. Vi gikk i land ved den gamle havna til fortet. P.g.a. landhevningen ligger den tørr, men med litt lemping av stein fikk vi laget en smal renne, ca 80 cm bred, slik at senere kajakkbesøk kan legge til her, rett inn i den gamle havna. Fortet ble inntatt og inspisert med tanke på å finne en plass for å skifte til tørre klær og spise lunsj.


Dagens fortkommandant ruver over havna.

Tørre klær, herlig!

Kjøkkenskriveren

Rykende varmt
Kjøkken- og spisekroken ble raskt etablert i fortets sydlige utgang, og ikke lenge etter ble maten tilberedt. Etter drøye 19km sammenhengende padling, så falt stekt kylling, ris, blandet salat og dressing i smak hos sultne padlere. Mens hovedmåltidet ble fortært, kikket sola fram slik at desserten (jordbær, banan, vannmelon, sjokoladesaus og krem) ble inntatt i strålende solskinn. Kaffe, te og pærecider smakte godt ved siden av som avslutning.

Smaker godt

Snart dessert

Dessert i solen

Avslapning etter måltidet
Akerøy fort ble anlagt i 1664 av "festningsbygger" general Johan Caspar von Cicignon. Det har opp igjennom årene vært litt liv og røre her, men det har aldri blitt avfyrt et eneste skudd som krigshandling fra fortet. Fortet ble nedlagt i 1807, og i 1883 fikk Akerøy fort det endelige nådeskuddet ved at en marineeskadre fra Horten brukte festningsverket som mål under en stor skyteøvelse med grovkalibrede kanoner. I 1962 ble restaureringstanken vekket, og siden dengang har fortet blitt gjenoppbygget på frivillig basis. Nederst på siden her ligger det en link til mer informasjon om fortet og dets historie.

Sett fra vest

Hovedporten mot nord

Hovedporten mot nord innenfra

Festningsplassen

I skuddlinjen

Beskyttelse for Akerøy havn

Kanoner som peker mot syd og "svenskefaren".

Ved fortets gamle havn

Etter avslapning, opptørking og klargjøring var tiden inne for å fortsette turen vår. Kursen ble satt nordover mot Spjærøy, og vi var så heldige at vi fikk en svak vind i ryggen, noe som passet oss fortereffelig. Skjelbusundet mellom Vesterøy og Spjærøy bød ikke på store overraskelser. Roy Morten begynte nå å merke litt slitasje i skuldrer og hofter, men vi avsluttet turen i god stil gjennom kanalen mellom Siljeholmen og Stokken, under Kjøkøybrua og inn igjen til Tangen. De siste 200 meterne bød på den eneste svake motvindspadlingen på hele turen.


Klargjøring


På grunn med høy fart?

Roy Morten i Skjelsbusundet

Bjørn i Skjelsbusundet

Turen er snart slutt

Bjørn prøver kajakken til Tom

Klar for hjemtur

Padlerute 28.mai 2006
Hva skal vi så si om turen?
Jeg synes turen hadde massevis av flotte elementer: Vindstille, dønninger, rennende vann, trange farvann, åpent hav, overskyet, høljregn, strålende sol, historisk sus, god mat, passe lengde, men aller viktigst, godt selskap. Det virket som om Bjørn og Roy Morten hadde en fin tur som fullt ut svarte til forventingene de hadde før de kom. Dagen ble lang for dem ettersom de måtte kjøre tur-retur Vestfold, men det var det vel verdt? Kanskje vi sees en annen gang?
       

Interessante linker:

     
Turkart Østfold: http://kart.fredrikstad.kommune.no/kartklient/internet/turkartostfold/Klient/  

Tilbake til Startsiden

Tilbake til tursiden

Akerøy Fort: https://lokalhistoriewiki.no/index.php/Aker%C3%B8y_fort    
Hvaler kommune: http://www.hvaler.kommune.no    
Papper'n, Hvalers svar på Ulabrand (Artikkel i Fredrikstad Blad)