Verktøyet
Klikk på bildene for forrstørrelser

Enkelte kajakkbyggere klarer seg med utrolig lite verktøy når de bygger kajakk. Men om man velger å gjøre "alt" selv, da kommer man ikke utenom endel ting. Klyper er i alle fall noe det er nesten umulig å få for mye av. Geir og jeg har tilsammen 90 ulike klyper, samt rundt 15 tvinger av forskjellig slag. Til tross for det må vi bruke lastereimer og tape for å holde listene på plass.
Vi valgte å lage alle listene selv. (Ja..., vi er gale....) Vi fikk tak i grovskjært plank av osp og svartor og fikk hjelp til å splitte disse. Etterpå var det kjekt å ha en høvel å tykkelseshøvle med. Deretter skar vi bordene opp i lister som igjen ble tykkelseshøvlet til 6,1 mm. I ettertid så vi at de burde vært 6,3mm og høvlet på begge sider under forutsetning at not og fjær skal freses til 6mm. Man kan kjøpe lister. De er dyre, og det er vanskelig å få akkurat det man vil ha. Dette er en hobby, og det er litt moro å kunne fortelle at ".... joda, vi har laget alt selv...." .
Vi ønsker å ha not og fjær på listene. Et fresebord er tingen. Støvavsug både til høvel, sag og fres letter oppryddingsarbeidet betraktelig. Men man MÅ ikke kjøpe alt mulig. det er utrolig hva man kan lage selv med litt fantasi. Til venstre er et hjemmelaget fresebord, til høyre en hjemmelaget dobbel støvavsugslange.
En jigg til å lette fresearbeidet er ofte nyttig. Til venstre sees Toms hurtigutgave av arten. Ikke særlig vakker, men du verden så praktisk. Et spor under plata leder lista på rett vei, to strikkbelastede hjul presser lista godt ned mot fresebordet, en strikkbelastet treflis presser lista inn mot fresehodet og styreplaten. Kunsten blir så å mate med jevn hastighet. Til høyre kan man se en spesialtilpasset tvinge for gjenstridige lister. Det tok mindre enn 5 minutter å lage denne med bormaskin og stikksag. "Halvmånene" på innsiden er skrudd fast med en enkel skrue og kan raskt flyttes oppover og nedover etter behov, eller byttes ut med andre former for den sakens skyld.

Disse fresestålene lager 6mm not og fjær. Det finnes andre typer, men fordelen med disse er at sporene alltid blir like dype uansett hvor hardt man kjører lista inn mot stålet. Ulempen er at man får et lite spor på yttersiden av listen når man freser ut fjæren dersom listen er over 6mm tykk.(Bestill dem fra Trend i England !!! Det er halve prisen av hva de koster her, og det er inklusive frakt!!)

Ospa er ofte lei i veden. Noen ganger klarer ikke fresen å fjerne alt i sporet. Da er en rundfil som er skarpslipt i enden god å ha. Den fungerer som rene "rundhøvelen" og rensker ut sporet som ingenting.

Disse redskapene er de vi bruker mest. Kniven er barberbladskarp og er kjempefin til det meste. Den lille høvelen er god å ha ved lange tilpassinger. Stifteutdrageren er meget praktisk. rundfila er skarpslipt i enden og er kjempefin til å renske opp i sporet samt at den brukes til å lage spor i akterstevn og baug ved "fingerjoint"-skjøting. Skyvelær er kjekt å ha, stiftemaskinen må i hverfall vi nybegynnere ha.
Hjul er greit å ha på kajakkstativet. Disse hjulene ble kjøpt på Biltema, kr 36,- for 4 stk og det er overkommelig.
 
 
 
 
Forberedelser
Oppsetting av plugg
Legging av strips
Glassfiber og avslutning
Tilbehør
Til hovedside