Padleåre nr 2
Klikk på bildene for større utgaver

Pussing av åre

Den første åra ble litt tung, så jeg ville lage en som skulle være lettere. Etterhvert skjønte jeg hvorfor lette årer er så dyre. Jamen er det vanskelig å få til.... Jeg pusset og pusset og pusset, men grammene var vanskelige å få vekk uten å gjøre åra uskikket. Her er jeg kommet til punktet hvor jeg skal "finfrese" for å få bladene så tynne som mulig. Det er fint å stå ute, for da kan man styre støvet bort fra seg, men fytterakker'n så kaldt det var denne dagen.... -22įC ....

Til høyre er årehalvdelene ferdig med 1 lag glassfiber på baksiden, 2 lag epoxy og 6 lag med lakk. Og vekten ?? Vel, her på bildet er den 1010 gram, men åredelene skal jo føyes sammen.... Jeg hadde tenkt å lage en sammenføyning hvor man kunne regulere lengden på åra og vridningen på årebladene..

Åre nr 2
Åreblader foran og bak

Bladene er skåret ut av samme blokka som den første åra. Dermed får jeg også de samme kvistene og sårene i bladene. I og med at disse årebladene er langt tynnere enn de første, så måtte jeg bruke litt epoxy med treflis for å forsterke sentrale punkter. Årebladene ble også mer hule enn de første. Denne åra holder over 0,5 liter vann i hulningen på hvert åreblad....

Til høyre ser man at bladene er svært tynne, med glassfiber og epoxy på, likevel klarer jeg ikke å bøye bladene. Det betyr vel at jeg kan lage noen som er enda tynnere?!?..... Disse er ca 2,5mm totalt.

Tynt åreblad
Jeg tenkte meg sammenføyningen som et rør, og en treåre må ha et tre-rør... Løsningen ble bladfinér av furu laminert med glassfiber på innsiden og utsiden og epoxy til å binde det hele sammen. Bladfinéren er meget tynn, men to lag finér og to lag glassfiber så bra ut.

Røret ble ikke så verst, ca. 30 cm langt.
Tykkelsen er ca 1,5mm.

Jeg ønsket å teste styrken på røret. Visste ikke helt hva jeg skulle finne på, men resultatet ser du på bildet. Jeg veier ca 118 kg og står her på et ben midt på røret. Jeg var nervøs, men det holdt. Hmmm... tenk om jeg kunne lage hele skaftet på denne måten... Det hadde blitt et skikkelig lett skaft.....

Til låsemekanismen brukte jeg et stykke fra en gammel fiskestang, caps'en fra en tusj, litt av fjøren til en gammel ertepistol, en liten stift samt epoxy og glassfiberstøv. Caps'en passet nøyaktig inn i fiskestangbiten, fjøra passet akkurat inn i caps'en, og så var det bare å bore huller og montere alt sammen.
MacYver kunne ikke gjort det bedre... :-)

Røret ble satt fast med epoxy på den ene årehalvdelen, og så boret jeg to huller som tusjcaps'en kunne "låse" i. Vinklene på årebladene ble ca. 85 grader og 60 grader, og lengden ble henholdsvis 226 cm og 228 cm.

Åra veier 1030 gram, og det er en grei vekt for en treåre.....

Jeg har gjort et nytt forsøk på en enda lettere åre og resultatet er her.

Her ser dere åra hel og delt... Jeg er rimelig fornøyd med dette forsøket.
Geir har testet åra og sier den er vel verdt videre utforskning.
Forberedelser
Oppsetting av plugg
Legging av strips
Glassfiber og avslutning
Tilbehør
Til hovedside