På tur i Egypt, en reise i tid og kultur
Dag 13
Vil du se flere og større bilder? Klikk på linken for Alle bilder fra dag 13

Du kan laste ned beretningen som acrobat-fil til din egen maskin ved å høyreklikke på linken under her og velge "Lagre fil som". Filen inneholder tekst og bilder og er på 4,5 MB.
http://www.trekajakk.com/
Egypt/Egyptreisebeskrivelse.pdf

Dag 13, lørdag 26.mars, pyramidene, sfinx’en, det Egyptiske museet. Påskeaften.
Opp og hopp kl 07.30. Alt ble gjort klart for utflukt før frokostsalen ble inntatt. Klokken 09.00 møtte vi opp i hotell-lobbyen og traff turens eldste, men dog mest fargerike guide. Hun heter Inger Johanne Isaksen, er over 70 år gammel og er gift med en egypter. Hun er godt kjent av alle som driver med turistindustri i Kairo, og hun nyter stor respekt for sin vitalitet, egyptiske rappkjeftethet og alder. Hun skulle guide oss på tur til Giza-platået og det Egyptiske museet.

I bussen på veien gjennom Kairo opp til pyramidene på Giza-platået fortalte hun oss litt om livet i Kairo og om hverdagslivet til den jevne egypter. Etter hvert kom hun inn på byggingen av pyramidene og hva som lå på platået.

Spør man en nordmann hva det første han tenker på når han hører ordet Egypt, vil han med stor sannsynlighet nevne pyramidene og TutankAmon. Dette viser hvor lite den jevne nordmann vet om Egypt, for som man nå har lest i denne beretningen, så er Egypt så uendelig mye mer enn tre store pyramider på Giza-platået og en ubetydelig gutte-farao som døde ca. 18 år gammel. Spør man en egypter om det samme, så vil han mest sannsynlig nevne Nilen. Uten Nilen ville mesteparten av Egypt være ørken og ubeboelig for mennesker. Og etter denne reisen er vi nok enige i det. Derigjennom er også Hapy (Hapi), elvegudinnen, en av de gamle gudene som stod høyest i gunst hos Egypts alminnelige befolkning i eldre tid.
Men tilbake til pyramidene..
Det er tre store pyramider på Giza-platået. Den største er Kheops-pyramiden som ble bygget i perioden 2551 til 2528 f.Kr. Den var opprinnelig 146,6 meter høy, men er i dag redusert til 137 meter (mer enn dobbelt så høy som den gamle Svinesundbroen!). Grunnflaten er drøye 53 mål, sidevinkelen er drøye 51 grader. Den består av ca 2,5 millioner stenblokker med en gjennomsnittsvekt på 2,5 tonn. Det er et imponerende skue, og det er vanskelig å forstå at det har vært mulig å oppføre et slikt byggverk av slike dimensjoner for drøye 4500 år siden. Det er derimot lett å forstå hvorfor det er blitt forbudt å klatre opp på pyramiden… Tenk følelsen og problemene når man skal klatre ned igjen fra en slik bratt høyde, samt slitasjen fra noen hundre tusen turister som vil klatre litt...

Deretter kommer Khefren-pyramiden. Khefren var Kheops sønn. Denne pyramiden var opprinnelig 143,5 meter høy og er i dag redusert til 136,5 meter. På toppen har den rester etter det opprinnelige laget med dekkstein. Denne pyramiden ser høyere ut enn Kheops, men det kommer av at den ligger høyere i terrenget. Sidene er noe brattere, drøye 53 grader, og grunnflaten er litt over 46 mål.

Den siste av de store pyramidene er Mykerinos-pyramiden. Mykerinos var Khefrens sønn, og hans pyramide var opprinnelig 66,5 meter høy, men er nå 62 meter. Dette var likevel den dyreste pyramiden ettersom den var kledd med rød Aswan-granitt på den nederste halvdelen. Ved siden av Kheops- og Mykerinos-pyramidene ligger det på hver plass tre små dronningpyramider. Ved siden av pyramidene har man også funnet 10 båtgraver med båter i to av dem, hvorav den største og best bevarte er utstilt i båtmuseet ved Kheops-pyramiden.
Første stopp var ved Kheops-pyramiden. Den er virkelig enorm, og det er vanskelig å skjønne hvor stor den faktisk er der man står ved pyramidens fot og ser oppover. Det er mulig å komme inn i pyramiden, men det er kun 150 mennesker som slipper inn om gangen, og køene er kjempelange. Vi nøyde oss med å se pyramiden utenfra, men en annen gang kanskje…


Båtmuseet ved Kheops-pyramiden var dermed et mer naturlig sted å besøke. Denne 43,3 meter lange og 5,9 meter brede båten av sedertre ble funnet av den egyptiske arkeologen Kamal el Mallak i 1954. Den var da i 1224 biter, og det tok 14 år å rekonstruere den. 95 % av treverket kunne brukes og båten ble ”sydd” sammen med tau slik den opprinnelig var. Ingen nagler eller noe av metall holder båten sammen, og den er konstruert slik at når treverk og tau blir vått, så trutner båten og blir tett. Båten har et deplasement på rundt 45 tonn og er fullt sjødyktig. Den har 10 lange årer til å ro med og to årer i akterstevnen til å styre med. Båten er rundt 4500 år gammel.
Til sammenligning kan vi nevne våre ”store” skip, Osebergskipet og Tuneskipet her hjemmefra. De er rundt 22 meter lange og 5 meter brede og kun ca 1100 år gamle. De skipsfasongene er nok bedre, men så skiller det 3400 år også…

Neste stopp var utkikksplassen hvor man ser alle pyramidene på Gizaplatået. Her ble det tatt en rekke bilder før vi ble kjørt ned til neste severdighet.

Sfinx’en ligger foran pyramidene som en enorm vokter med løvekropp og menneskehode. Den er 73 meter lang og 20 meter høy og er hugget ut i kalkstein. Kroppen består av bløt kalkstein som er svært erodert, og hodet samt nederste del av kroppen er i hard kalkstein.

Sfinx’ens alder er et stadig tema for debatt, men de fleste seriøse egyptologer mener den er fra Khefrens tid, altså rundt 2500 f.Kr. Det er likevel meget interessant å lese om de andre teoriene, spesielt er amatørastronomen Robert Bauval’s teorier spennende lesning. Men det er nok kun teorier med utspring i et ønske om en spesiell fortid i Egypt.

Man kan lese om Bauval og hans teorier her:
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Bauval
http://www.robertbauval.co.uk/

Etter å ha sett sfinx’en skulle vi ha lunsj, men først ”måtte” vi bare innom et utsalgssted for papyrus, gull, alabast etc. etc. Vi fire hadde for lengst handlet det vi ville ha, så det var litt irriterende å måtte bruke tiden på å dra innom et slikt sted nok en gang. Det var riktignok mange flotte ting der, men nok er nok.
Deretter ble det lunsj på et heller middelmådig spisested hvor jentene på nytt valgte å drikke av flaska i stedet for av fettete glass.
Etter lunsjen ville Inger Johanne ta oss med til et parfymeutsalg, men da sa hele bussen ”NEI!” til hennes ”store” overraskelse. Dermed bar det rett til Det Egyptiske museet.
Museet har verdens fineste samlinger av gjenstander fra det gamle Egypt. Det er stort, og man kan bruke år på å studere alt som finnes her inne. Første etasje er ordnet kronologisk med steinskulpturer og figurer fra de forskjellige dynastiene, mens andre etasje er ordnet etter temaer. Det er i andre etasje man finner alle de fantastiske gjenstandene som er gravet fram, og som tar helt pusten fra en.

Det er generelt fotoforbud i museet, men der, som alle andre steder, kunne man få lov til å fotografere uten blits mot en ekstra ”fotobillett”.

Det var utrolig masse fantastisk å se på i andre etasje. Gull, smykker, klær, redskaper, våpen, møbler, leker, graveringer, mumier, kister, pyntegjenstander, modeller, osv. osv.

Hele andre etasje vitner om en meget høytstående sivilisasjon med store kunnskaper og dyktige håndverkere. Noen av gullsmykkene var så forseggjorte at de aldri ville ha blitt laget i dag, det ville rett og slett ikke vært økonomisk forsvarlig. Her i dette museet følte i hvert fall Tom at vi fikk altfor liten tid.

Det begynte å lakke mot ettermiddag, og tiden var inne for å tusle ut i bussen og bli kjørt til hotellet. Inger Johanne takket for seg og ble igjen ved museet da vi dro. Bussen ankom hotell Grand Hyatt klokken 17.15. Vi fikk for øvrig greie på en pussig liten ting på denne turen; Det er skikk og bruk i Egypt å ikke skifte til sommerklær før politiet har skiftet til sine hvite/lyse uniformer. Først DA regner man sommeren for ankommet i Egypt…

Det ble tid til en liten ettermiddagslur før vi gikk ut og spiste middag på Hard Rock Café. Deretter ble det kaffe og kake i foajeen på Grand Hyatt. Kvelden ble avrundet med at jentene vindusshoppet i hotellets 7 etasjer høye shoppingsenter mens Nils og Tom ruslet rundt etter dem. Det var sengetid klokken 23.30 etter nok en opplevelsesrik dag.

Forrige side Til Hovedsiden Neste side