Prosjekt Vansjøhuken
( i forbindelse med Friluftslivets år 2005 )
Samarbeidspartnere, barn og unges medvirkning,utplassering og vedlikehold

 
For at målsettingen med dette prosjektet skal komme i havn, og kanskje leve videre i utstrakt grad, er vi avhengig av gode samarbeidspartnere. Alle som har fått vite om dette prosjektet har vært utrolig positive og kommet med gode tilbakemeldinger. Her følger en oversikt på foreløpige samarbeidspartnere:
Våler kommune v/Natur– og miljøetaten
Kommunen har en husmannsplass, Slåttemyr, som er tenkt som base for prosjektet. Her skal produksjon av materialer skje og kanskje holdes kurs samt konstruering av huker.
Bygdesentralen
Bygdesentralen skal være en ressursplass som kontakter frivillige, samtaler med sponsorer, koordinerer beskjeder, holder orden på fremdriften og fører regnskap.
Skogeierlaget
Det er over 90 medlemmer i skogeierlaget. Vi håper disse vil sponse 2 tømmerstokker hver til prosjektet, noe som vil gi oss mer enn nok materialer til 4—5 gapahuker. Disse er også grunneiere og vil spille en viktig rolle ved utplassering av hukene i Våler ettersom kommunen har svært få eiendommer. Skogeierlaget har en miljøvennlig formålsparagraf og er innstilt på å legge forholdene for friluftsliv til rette for innbyggerne.
Kriminalomsorg i frihet
Soningskøen i Norge er lang, og dette prosjektet søker hele tiden etter fornuftig arbeid som kan utføres av de som ønsker å sone i friluft. Tilbakemeldingen fra de som steller med dette er at dersom prosjektet Vansjøhuken får base på Slåttemyr, så kan de stille med personell som kan gjøre en god innsats med produksjon av laftestokker og lafteplank. Dette vil kunne bli en betydelig menneskelig ressurs for gapahukprosjektet.
Leve med Rovdyr
Dette er et prosjekt som har til formål å få folk ut i naturen igjen etter at frykten for ulv førte til at folk omtrent ikke torde gå ut i skog og mark. Komitéen yter 25.000,- i støtte til innkjøp av et mobilt ”sagbruk” som skal ha hovedbase på Slåttemyr og som skal brukes til produksjon av laftetømmer og lafteplank. Dette bensindrevne utstyret har også en tømmerfres som gjør produksjonen meget effektiv og kan føre til at prosjektet Vansjøhuken kan produsere tømmer til langt flere gapahuker enn de 4 som er prosjektets hovedmål.
Nærmiljøutvalgene
Disse er viktige samarbeidspartnere når det gjelder å skaffe frivillige til forskjellig innsats i prosjektet. De får en viktig rolle i ettersynet og vedlikeholdet av hukene i tiden framover.
Andre samarbeidspartnere
Husmannsplassprosjektet (sørger for turopplegg), Folkesti-gruppene i Våler (vedlikehold og planlegging av nye utplasseringer ved stier etc.), Svinndal 4-H ønsker å bidra til en huk i sitt distrikt, Kirkebygden barne– og ungdomsskole vil være med på en huk til sitt nærområde for bruk i ute-timer etc. Andre deltakere som er vurdert, men ikke spurt i skrivende stund er Speiderbevegelsen, Lions og Rotary. Det arbeides også for å få sponsormidler fra
Sparebank1 og noen bedrifter i Våler.
Andre kommuner
Hvis prosjektet går godt, eksporterer vi gjerne våre erfaringer til nabokommunene. Kanskje vi kan produsere gapahuker for dem som er interesserte i å utplassere en huk eller to, men som ikke har startkapital eller ressurser til å komme i gang??
Med tanke på friluftsåret 2005 er dette et særdeles velegnet prosjekt.
Barn og unges medvirkning
 
For at et slikt prosjekt skal få best mulig forankring for fremtiden er det viktig å få med seg barn og unge. Disse skal både få et eierskap til hukene og miljøet omkring, samt at man skal lære de unge å ferdes og oppholde seg i friluft og natur. Dersom dette gjøres riktig vil det utløse en naturinteresse som forhåpentligvis varer livet ut. Friluftsaktiviteter har også stor verdi i fysisk fostring, derfor er dette et prosjekt vi ønsker å få i gang og se resultatene av.
Forslag til sløydtimer og aktiviteter:
1. Lage fuglekasser. Noen av disse må utplasseres i miljøet omkring gapahukene for å sikre et rikt fugleliv. Ettersyn av disse faller naturlig inn som en aktivitet i løpet av året.
2. Postkasser. I de fleste gapahukene jeg har besøkt var det en postkasse i tre eller finér. Denne postkassen inneholdt en dagbok som besøkende noterte i.
3. Navneskilt og løypeskilt. Alle gapahukene må ha et navn og et tilhørende navneskilt i tre. Dessuten bør løypa fram være merket med jevne mellomrom. Hvorfor ikke la barna lage dette?
4. Ta barn og unge med når hukene skal transporteres ut og settes opp. Dette er moro å være med på.
5. Utplassering og utprøving av ildsteder. Flammer er fascinerende, men hvorfor ikke lære barna bålsikkerhet og metoder under kontrollerte forhold?
6. Utetimer i skolesammenheng. Dette er noe for lærerne.
Kursvirksomhet
 
Laftekurs
Man tenker seg at man kan holde skikkelig laftekurs på Slåttemyr. Kurset skal ha godkjent instruktør og ha som mål å fullføre en gapahuk. En del av instruktørkostnaden tenkes sponset gjennom prosjektet for å trekke flest mulig deltakere.
Legging av torvtak
Man tenker seg at kurset foregår ved eksisterende gapahuker slik at man på den måten sikrer frivillige til jobben, samt at man får estetisk fine byggverk som glir godt inn i terrenget.
Utplassering og vedlikehold
 
Transport av materialer og utplassering av gapahukene kommer til å kreve kjøretøy av forskjellig art. Vi har frivillige som disponerer diverse kjøretøy som biler av forkjellig type, ATV’er ( se for øvrig http://www.ohioprodukter.no ) og traktorer.
Utplassering vil skje der folk ferdes, dvs i Vansjødistriktet, turstier og folkestier i kommunen samt i skolenes nærmiljø som blir brukt til ”utetimer”.
Svinndal 4-H er også interessert i en huk i sitt leirområde.
Hukene skal bygges slik at de er mest mulig vedlikeholdsfrie, og en gruppe innenfor Nærmiljøutvalgene vil ha som oppgave å følge opp og se til at hukene får de nødvendige tjærestrøkene og ettersynet.
Forslag til eksakt plassering vil komme etter hvert som det blir avklart med kommunen og grunneierne. I skrivende stund er det sikkert at man vil ha to gapahuker på kommunens grunn i Vansjø (Gudøya) samt en huk på Slåttemyr. Kommunens område på Haratangen er også aktuell.
Øvrige utplasseringer må avklares med grunneierne. Våler Varde er bl.a. foreslått.